Monday, April 13, 2009

ummuinsyirah

Assalamu’alaikum wbt



Begitu singkat masa berlalu, sekarang dah akhir sem 6.. sem depan sem 7. Lagi setahun saja lagi sesi pengajian yang tinggal untuk saya terus merasai nikmat tarbiyah dan bi’ah di kampus. Ukhwah bersama kawan2 sekuliah.. adik2 junior yang makin bertambah walaupun tak sempat nak kenal semua. Juga sahabat seperjuangan ‘iman’ yang sentiasa memantapkan ukhwah bersama. Juga taklupa dengan adik kesayangan ummu insyirah (dekna). Ada yang tertanya2 siapa ummu insyirah.. actually, insyirah adalah nama yg diabadikan satu ‘masa ‘ dulu berikutan satu peristiwa ‘manis’ yang tak mungkin kami lupakan.. kami? Kami=insyirah>anjang, tam, acik, uda, ucu. Mungkin detik ‘itu’ adalah rencana episode persahabatan dari Allah. Yang pasti, ianya tak mungkin ana lupakan.



Khas buat ummu insyirah. ana masih teringatkan detik awal perkenalan kita di suatu ‘program’ semasa di semester 1 lagi. Walaupun masa ‘program’ masing2 belum cukup mengenali..namun, yang susulannya amat berbekas d hati. Especially semasa ‘program’ kemuncak sewaktu sem 3. Hanya ummu insyirah dan kakak2 batch k.ita+k.adah ja yg faham situasi.huu. apapun, syukur dengan apa yang Allah rencanakan. Episode perkenalan dan jalinan ukhwah insyirah juga sahabat seperjuangan ‘iman’.



Bila difikirkan sem ni dah pun nak berakhir, teringat pula kat dekna. Semester ni belum sempat kakak2 insyirah menziarah umah dekna. Kpd ucu, acik, anjang dan tam> yuk cari masa ziarah dekna. Sian dia dah rindu kat kita. Utk pengetahuan, dekna kami kenal suatu masa dulu di masjid proton city semasa insyirah ifthar d situ. Tertarik dengan perwatakan sopan santun dekna yang begitu sopan dan ramah walaupun pada masa tu dekna baru darjah6. Kami berkenal dalam jangka masa singkat dan hanya sempat bertukar nombor telefon dan kuih raya=).



Alhamdulillah ukhwah kami berpanjangan bila kami ziarah dekna di rumahnya di behrang2020 pada semester3. Ziarah pertama benar2 menguatkan ukhwah antara kami dan keluarga dekna. Actually, antara matlamat kami adalah untuk mentarbiyyah dekna dengan imej dan bi’ah solehah so that dia akan membesar dengan imej kakak2 insyirah=) hope so. Setiap semester kami akan berkunjung ke rumah dekna dan setiap kali kunjungan kami dihidangkan dengan makanan yang bes. Bukan niat kami nak makan tapi family dekna betul2 meraikan kami jika kami ziarah mereka. Alhamdulillah. Kalau tak sempat ziarah, kami tetap berhubung ngan bermesej.


teringat kali terakhir ziarah umah dekna. disebabkan kekangan masa, terpaksa curi2 masa 'program' untuk ke rumah dekna. =) kelakar bila fikir2 semula sebab sebelum dapat lari tu, terpaksa nyorok2 dan senyap2 naik kereta. nasib baik masa balik tak kena ikob. heeh


Apa pun, semester ni betul2 belum berkesempatan untuk ziarah dekna. hope ada kelapangan dari Allah untuk ummu insyirah ziarah dekna. biasanya adik2 yang semakin membesar memerlukan tunjuk ajar. Harap sangat dekna akan menjadi muslimah sejati dan dapat mengharungi cabaran akan datang.



p/s: kpd insyirah> meh kita luang masa ziarah dekna. manfaatkan masa yang berbaki=) teringat dekna sokmo minta kita tidur umah dia.hmm..bila ye..
>>slmt study untuk final> moga Allah mudahkan kita semasa menjawab dan diberi tenangan=)

20 comments:

  1. huhu...sedih plak bace.. dah banyak kali ucu plan,asyik gagal je.. xpe2..dis week, we plan again! aritu die call n die kem salam kt semua ummu insyirah..:)

    rindunye masa lalu...(^_^)

    ReplyDelete
  2. nak ikut...

    ReplyDelete
  3. nak p jugak
    jom la, hr jumaat ana blh
    kita tempah kek atau beli piza TF
    acik x mkn lg piza tu kn?
    kita bajet rm5 plg byk u sorg
    huu tgh pokai si
    skali sewaketa
    ok?
    acik kontak la dekna family
    ucu cari keta
    uda+tam beli maknan
    anjang goyang kaki
    heee...;)

    ReplyDelete
  4. hemoh3....
    acik ade kls jmaat...acik dh xde no dekna,kasi balik...huhu
    ...anjang blanja;p

    ReplyDelete
  5. amboi..sedapnye anjang nak goyang kaki?anjang tekan minyak ye.hee.

    ReplyDelete
  6. aishah x kisah.... hehe. janji ana ikut :)

    ReplyDelete
  7. aik?aishah nak ikut? kang kena buli ngan dina lagi baru tau..hehee.

    nampaknye kena buat borang keahlian insyirah la nanti;)ada yg nak jadi ahli baru..hee..aishah insyirah???

    ReplyDelete
  8. ummu insyirah_tam=)April 17, 2009 at 12:13 AM

    adoi, maaf uda..baru dapat komen kat blog uda nih..alhamdulillah berkesempatan juga ya..biiznillah=)

    huhu..rindunya kat dekna..hemm..org yg baik dtg drpada benih yang baik..mak dekna sgt2 baik dan bgus..mmg patutlah dpt anak cam dekna dan anak angkat cam ummu insyirah.hehe

    jom p mlm ni..mintak2 jd lah, insyaAllah=)

    wah2..kbtln ucu call, sume pakat nk p mlm ni..bestnya..

    dekna, waiting for us, UMMU INSYIRAH=)


    ~UMMU INSYIRAH_TAM~

    ReplyDelete
  9. ummu insyirah_tam=)April 17, 2009 at 12:15 AM

    jom kita bernasyid kt umah dekna mlm ni..tringt zaman2 dulu, lita wat persembahan nasyid..huihuihui..

    ReplyDelete
  10. alhamduliLLAH..dpt jgk p mlm td..wlupun lwt..huhu..yg pnting knyang..hahah..;p..maen je..yg pnting dpt zirah jg...

    ReplyDelete
  11. alhamdulillah sampai juga akhirnya
    walau dh gelap hr...
    best rs tomyam tu
    tp pedas..xleh tahan
    hee burger pun sedap..
    oo acik yg penting kenyang ye
    cedih a, tam bg kek span pandan kat pakguard..
    anjang mkn sket ja bru
    kalu ucu tahu ucu pun sblh pd anjng, xaci tam dan acik! kena cari ganti kek lain..
    haa bla kira2 kos smlm rm25 jd sorg kena rm5 ;)
    okey?
    aisyah insyirah? ;)

    ReplyDelete
  12. syukur lillah..tapi sedih juga sebab sekejap ja ziarah.
    betul3.. tam ngan acik ni tak syuro dulu pun ngan kita.huu. uda pun makan sket ja..takpa la. rekzi pak guard. sian deme tunggu kita balik.hehee.
    to aishah insyirah> nanti jadi pelapis ummu insyirah utk tengok2kan dekna ya.
    (^_~)

    ReplyDelete
  13. haha..cian2..acik pon mkn sekeping je..huhu..tam nk kasi kt pkguard, acik iye kn je..hee..rezeki die..xpe2...kite bli laen;p..njang blanja..hee

    ReplyDelete
  14. huhu...tam tak dpt rasa pun kek tu..tak tau camne rasenya..huhu...

    takpela..nk wat gane kan..salah tam laa...

    nmpknya kene bli kek baru la utk ummu insyirah ni..huu

    kek tak bersalah...
    pak guard tak bersalh..huhu

    ReplyDelete