Friday, August 21, 2009

..::musibah..UJIAN ALLAH::..

assalamualaikum wbtAlhamdulillah, setelah beberapa hari sahabt saya terlantar di hospital akibat kemalangan, Allah ruangkan juga saya untuk menjaganya. Pada awal mendapat berita kemalangan aisyah dan iman, saya agak kurang terkejut malah tersenyum kagum dengan aisyah kerana ini bukan kali pertama dia xcident, dah beberapa kali…terdetik dalam hati tak serik betul aisyah..memang tabah dan bersemangat untuk bawa motor..

teringat seawall aisyah berjinak2 dengan motor.. kali pertama aisyah ingin belajar bawa motor semasa di baitulzahra. Pada masa itu, saya dan aisyah ingin balik ke kolej setelah menghantar barang ke baitulzahra. Tiba2 aisyah menyatakan hasratnya nak cuba bawa motor..berkobar2 betul dia nak blajar bawa motor.=)saya betul2 suka bila aisyah nak cuba bawa motor kerana jarang sahabat2 sabah sini yang bawa motor. Dengan yakin, saya menyerahkan kunci motor untuk aisyah bawa tapi bukan bawa sampai ke kolej, sekadar round2 kawasan perumahan di situ. Yang penting saya tak brada di atas motor=) sebelum itu, saya ajar sket cara2 nak masukkan gear dan brek. Tersenyum lebar aisyah masa tu bila dapat blajar. walaupun Nampak agak kekok aisyah meng’control’ motor, tapi semangatnya mengatasi kekagetannya brada di atas motor. Sepanjang tempoh itu juga, saya sebenarnya tidak tenang kerana bimbang jika terjadi apa2. Saya yang tidak brada di atas motor pun berpeluh2 tengok aisyah bawak..tekak pun hampir kering kerana duk terjerit2 bg pesanan pada aisyah. Mngalahkan ajar budak bawa basikal=) setelah puas aisyah bawa motor, dia pun berhenti menyerahkan pada saya, tapi belum sempat saya mendapatkan motor, aisyah membawa motor itu terbang bersama2 aisyah menghempas pokok bunga di kawasan perumahan situ. Rupanya, semasa turun dari motor aisyah terlupa nak turunkan gear dan dalam masa yang sama dia masih pegang pemulas minyak mnyebabkan aisyah terpulas dan terbang bersama motor tu. Subhanallah. Terkejut dan bimbang betul pada masa tu. Alhamdulillah tiada apa2 kecederaan. Kebetulan pada masa tu ada jiran2 duk sembang kat luar, semua terkejut dan datang menghampiri aisyah.. nasib baik bukan polis.. apapun, itulah kali pertama aisyah menyesuaikan diri dengan motor. Yang penting, mungkin pengalaman pertama itu menyebabkan dia dah ter’imune’ dengan kecederaan bila xcident=)

setelah sampai di hospital teluk intan semalam dan bila melihat keadaan aisyah, saya betul2 sebak. Saya dapat merasakan betapa susahnya aisyah dalam setiap gerakannya. Mana taknya, bahu aisyah patah dan lututnya retak. Kalau nak ikutkan konsep momentum dan inertia, biasanya yang membawa motor tu kurang kecederaan berbanding yang berada di belakang. Apapun, itulah KuasaNYA Allah. apa2 pun tidak mustahil. Tiba giliran saya dan gee menjaga aisyah di situ. Pada malamnya, aisyah agak sakit. Mungkin sebabkan petang tu aisyah terlalu banyak gerak.. terasa nyilu bahagian bahu yang patah. Alhamdulillah sakit aisyah semakin surut setelah doctor bagi ubat penahan sakit. Saya dan gee juga membacakan surah yaasin dan beberapa surah lain bagi mengurangkan bebanan aisyah. Berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul. Kami juga berbual macam2 hal perkembangan gerakkerja dan …. Dengan tujuan mengurangkan kesunyian aisyah. Alhamdulillah keesokan harinya, aisyah semakin selesa dengan keadaannya, kurang sakit sebab dah limitkan pergerakkan aisyah. Staf2 kolej dan pengetua kolej pun datang melawat. Lewat petangnya, saya dan gee brangkat pulang ke UPSI dan diganti pula oleh 2 org sahabat lain menjaga aisyah..

"Allah tidak memberati seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya..." (Al-Baqarah: 286)jika dilihat apa yang berlaku pada sahabat saya, kita akan kata ia adalah ujian dari Allah buat aisyah. Tapi bagi saya ia merupakan ujian dari Allah buat kami juga. Bagi aisyah, mungkin Allah nak uji sabar aisyah dan sejauhmana aisyah redha dengan apa yang berlaku tanpa keluhan tapi bagi kami sahabat2, mungkin Allah nak uji sejauh mana ukhwah yang kami bina ni, sejauhmana tadhiyah kami terhadap ukhuwah kami, dan mungkin peringatan bagi kami(muslimat) yang suka sangat merempit. Musibah dari Allah tidak mengenal masa mahupun tempat. Insyaallah. Apapun, moga semua ambil iktibar dari apa yang berlaku.

Daripada Abdullah bin Amr r.a, Rasulullah SAW bersabda: “Orang-orang yang bersifat kasihan, dikasihi oleh Yang Maha Mengasihani. Kasihanilah mereka yang ada di bumi, nescaya yang ada di langit akan mengasihinya.” (Hadith Riwayat Abu Daud dan Al-Tirmizi)Jika kita kaitkan pula dengan kematian mahupun kemalangan teruk, hakikat kita tidak tahu bila dan dimana kita akan ditimpa ujian sebegitu dan adakah persediaan kita telah cukup untuk menghadapi kematian?? Boleh jadi selangkah kita selepas ni adalah langkahan terakhir buat hayat kita? Telah banyak peringatan2 dari Allah menunjukkan kemurkaan Allah pada umat akhir zaman ini. Namun, masih ramai di antara kita yang masih leka dengan kesibukan dan keindahan duniawi tanpa menghiraukan hal2 ukhrawi. Jika kita imbas, sebelum ni dunia dilanda tsunami yang mana kemusnahan dan kehancurannya jelas. Sekarang dating pula H1N1 yang mana kita tak Nampak tapi cukup jelas kesannya. Sejauhmanakah kita ambil cakna terhadap peringatan Allah??? **muhasabah**

~mohonlah pada Allah dengan sabar dan solat~

SALAM RAMADHAN KAREEM=) ..::Fastabiqul khoirat::..No comments:

Post a Comment