Friday, May 27, 2011

..::PeriNGataN::..

gambar yang di snap around jam 1pm tadi

Subhanallah…tanda-tanda kekuasaan Allah. 
Firman-Nya yang bermaksud:
“Dan di antara tanda kekuasaan-Nya ialah malam, siang, matahari dan bulan. Janganlah kamu sujud kepada matahari, tidak juga bulan dan sujudlah kepada Allah yang menciptakannya, kalau betullah kamu hanya beribadat kepada Allah.”(al-Fussilat, ayat 37)

 Peringatan agar kita sentiasa taqorrubbillah, sentiasa tidak lupa ada Allah yang sentiasa mengawasi dan merencanakan setiap sesuatu. Allah yang tidak pernah meninggalkan kita dan sentiasa mengetuk pintu hati hamba2Nya agar sentiasa SEDAR dari LENA. Astaghfirullah. moga kita sentiasa muhasabah setiap kerjabuat kita agar tidak terus lena@mabuk dengan arus duniawi yang penuh kealpaan. Jika kita seorang yang tidak lekang dari mengingatinya dan selalu qiamullail mengadu pada-Nya, moga amalan2 kita itu sentiasa manis. Bukan kebiasaan apa yang menjadi amalan makin hari menjadi BIASA tanpa RASA.

“Dari bumilah Kami ciptakan kamu, dan ke dalamnya Kami akan mengembalikan kamu dan daripadanya pula Kami akan mengeluarkan kamu sekali lagi”.(surah Thaahaa:55)
 Kelmarin, saya telah digemparkan dengan berita kemalangan 2 pelajar skolah saya…sorang telah kembali bertemu Pencipta..innalillahi wa inna ilaihi raji’un. (alfatihah buat arwah Muhammad eiman) sorang lagi masih dalam keadaan kritikal. Peringatan dari Allah tentang kematian. KEMATIAN adalah HAQ dan yang PASTI terjadi. Tiada siapa dapat menyangka bila, di mana dan bagaimana penghujung dan penyudah kita. Tetapi kita boleh mempersiapkan diri untuk kebahagiaan ukhrawi..Benarlah… kematian adalah peringatan bagi hamba2 yang peka dan sentiasa SEDAR.

 “Dialah Allah yang telah menciptakan mati dan hidup untuk menguji siapakah diantara kalian yang paling baik amal perbuatannya” (Al-Mulk : 2)

Saqiq Ibrahim berkata: ada EMPAT hal dimana semua manusia sama-sama mengakuinya, namun pengakuan mereka bertentangan dengan perbuatan. PERTAMA: mereka berkata bahwa hanya Allah-lah yang mereka sembah namun kenyataannya mereka sering mempersekutukan-Nya. KEDUA: mereka berkata bahwa Allah maha pemberi rezki namun mereka selalu meragukannya. KETIGA: mereka berkata bahwa kehidupan akhIrat lebih baik dari kehidupan dunia namun mereka lebih mencintai kehidupan dunia. KEEMPAT: mereka berkata bahwa kematian adalah haq namun mereka tidak pernah mempersiapkan diri untuk menghadapinya.

 Belum cukupkah hadis-hadis Rasulullah SAW yang dapat menyedarkan kita untuk lebih mengingat mati dan mempersiapkan diri dalam menghadapinya? Atau belum tersentuh hati kita terhadap peringatan Allah yang jelas lagi terang itu?

“Yang paling banyak mengingat mati dan paling baik persiapannya untuk menghadapi kematian, mereka itulah orang yang cerdas lagi berakhlak yang baik” (HR.Muslim)

Wallahu’alam..

..::fastabiqulkhairat::..

No comments:

Post a Comment